Blommor och bär på balkongen

Vill du göra din balkong till en odlingsoas att njuta och äta av? Även om du bara har en liten yta kan du odla både blommor och godsaker som jordgubbar, krusbär och vinbär. Vi har pratat med Johan Orre, Hortonom på Plantagen. Här ger han tips på smarta lösningar som passar dig som vill börja odla på din balkong eller uteplats.

Hej Johan, vad ska man tänka på om man vill börja odla på balkongen?

Det första man tänka på är att ha rejäla krukor och bra jord. Ju större kruka desto mer lättskött blir växten oavsett vad det är för växt. Den kan då innehålla mer vatten och näring. När man väljer jord ska man välja en bra jord som är avsedd för odling i kruka. Sommarblommor ska växa och prestera väldigt mycket på kort tid vilket gör att man också måste tillföra extra näring i någon form. Annars kommer den befintliga näringen i jorden att ta slut och då blommar den sämre och börjar se lite trött ut. Bladen gulnar. Det enklaste är att använda långtidsverkande odlingskulor. Då behöver man bara tänka på vattning, vilket gör det väldigt enkelt. Man kan även blanda i långtidsverkande näringsämnen. Det är också viktigt att plantera om alla växter man köper i en större kruka.

Hur är det med sol och skugga?

Innan man köper blommor och växter behöver man tänka på vad är det för väderstreck på balkongen eller uteplatsen. Har jag ett soligt läge och när? Är det mitt på dagen och eftermiddagen trivs växter som gillar sol och hetta. Är den skuggigare och bara har morgonsol eller förmiddagssol får man välja växter som gillar skugga.

Foto: Plantagen.se

Vilka blommor ska man välja utefter sol och skugga?

De flesta sommarblommor klarar sig vid hyggligt ljusläge. En vanlig traditionell blomma är petunia. Den finns i häftiga svarta och gula färger och traditionella färger som rosa, vit, och blå. De blommar länge och rensar sig själva. De gillar sol till halvskugga. En annan vanlig blomma är pelargon som finns i tusentals sorter. Nytt för i år en ny grupp av pelargoner som heter calliope, det är en helt ny pelargon där man har korsat olika vildpelargoner med varandra och fått fram bra egenskaper när det kommer till hållbarhet. Det är en solblomma vanligtvis men just calliope är väldigt vädertålig och blomrik. Den beter sig lite bättre än under sämre förhållanden. Den finns i vitt, rött och rosa.

Har du tips på något ätbart man kan odla på balkongen eller uteplatsen?

Ampeljordgubbar. På en liten yta är det en bra kombinationsväxt, då får du både en snygg ampel med frodiga och vackra blommor och samtidigt kan du få frukt. De blommar med vita blommor på försommaren och ger bär i juli. Nu finns det även med vita, röda och rosa blommor som blommar hela sommaren och sätter bär under hela sommaren. Om man vill övervintra den kan man sätta ner den i marken och skydda den under vintern så kan man odla den vidare nästa år.

Ett annat tips om man har en begränsad yta är uppstammade växter som vinbär och krusbär. De är 50-60 cm höga och längst upp sitter en boll med krusbär och vinbär. Undertill kan man plantera blommor, grönsaker eller jordgubbar för att utnyttja ytan till max. De grönskar tidigt, får en blomning i grönt och sedan kommer bären till sommaren. De är väldigt tacksamma och oerhört härdiga och lever ofta i flera år i en kruka på balkongen.

Om man bara vill ha en balkonglåda, vad rekommenderar du att odla då?

Både pelargon och petunia fungerar i dem. En blomma som är tacksam när man har begränsad jordvolym är margeriter. De är traditionellt vita men det finns nyare sorter som blommar bättre och längre i rosa, rött och gult. De trivs i soligt läge. Har man ett skuggat läge kan man tänka sig fuxia eller femtunga. Femtunga är en växt som älskar våra svala somrar. Den dricker inte mycket vatten och är väldigt lättskött.

Foton: Plantagen