Flytta ut

Här reder vi ut de vanligaste funderingarna som brukar finnas när det är dags att flytta ut. Ett tips är att även läsa vår utflyttningsbroschyr!

Våra vanligaste frågor

Hur lång uppsägningstid har jag?

Uppsägningstiden är alltid tre kalendermånader. Du behöver därför säga upp din lägenhet senast vid månadsskiftet, tre månader före du vill flytta ut. Om du exempelvis vill flytta den 1 oktober måste du säga upp din lägenhet senast den 30 juni.

Jag vill säga upp min lägenhet, hur gör jag?

Så här gör du för att säga upp din lägenhet:

1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på ”Digitala blanketter" i menyn
3. Fyll i den digitala uppsägningsblanketten
4. Signera med BankID

Läs vanliga frågor och svar om uppsägning

Hur gör jag ett lägenhetsbyte?

När du bor i en hyreslägenhet har du möjlighet att byta din hyresrätt mot någon annans. När du har hittat en person att byta lägenhet med hjälper vi till att genomföra bytet. Handläggningstiden är normalt upp till åtta veckor från dagen en komplett ansökan har inkommit. Så här gör du:

1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på ”Digitala blanketter” i menyn 
3. Klicka på ”Lägenhetsbyte”
4. Fyll i den digitala blanketten för ansökan om lägenhetsbyte
5. Signera med BankID

När du har fyllt i blanketten kommer ett mejl att skickas till den du önskar byta med där han eller hon ska komplettera med inkomstintyg och nuvarande hyreskontrakt. Kompletteringar måste ha skickats in inom sju dagar. Var därför noga med att skriva in rätt mejladress till bytesparten.

Läs vanliga frågor och svar

 

Kan jag överlåta mitt hyreskontrakt?

Under vissa omstädigheter har du enligt hyreslagen rätt att överlåta ditt hyresrättsavtal till en närstående som du varaktigt sambott med. Med varaktigt sammanboende brukar man generellt säga minst tre år, men det är situationen som avgör. Den som ska ta över lägenheten ska uppfylla vår uthyrningspolicy och ha varit folkbokförd på adressen. Det är bara den som faktiskt har bott i lägenheten som kan ha rätt att ta över den.

En överlåtelse kan endast ske om du inte redan har sagt upp ditt hyresavtal. För att överlåta hyresrätten till någon annan måste ett godtagbart skäl finnas. Från det att du skickat in en komplett ansökan om överlåtelse kommer du få besked inom 4-8 veckor. Du får alltid besked om din ansökan om lägenhet godkänns eller inte. Se godkända anledningar till överlåtelse. 

Så här ansöker du om överlåtelse digitalt:
1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på ”Digitala blanketter” i menyn 
3. Klicka på ”Överlåtelse”
4. Fyll i den digitala blanketten för ansökan om överlåtelse
5. Signera med BankID

När du har skickat in din ansökan kommer den person som du önskar överlåta lägenheten till att få ett mejl där han eller hon ska ladda upp inkomstintyg som Willhem behöver för att kunna bedöma om han eller hon uppfyller vår uthyrningspolicy. Den person du önskar överlåta din lägenhet till måste ha BankID.

Vill du posta din ansökan? Gör så här:
1. Fyll i Willhems blankett för överlåtelse av lägenhet (english).
2. Skicka med inkomstintyg så som arbetsgivarintyg eller studieintyg för den som du ska överlåta din bostad till.
3. Posta blanketten och inkomstintyg till ditt områdeskontor. Här hittar du våra adressuppgifter.

Får jag hyra ut min lägenhet i andra hand?

Du kan välja att hyra ut din lägenhet i andra hand under en period. För att detta ska godkännas krävs att du har ett godtagbart skäl till varför du behöver hyra ut din lägenhet. Godtagbart skäl kan vara tillfälligt arbete eller studier på annan ort alternativt utomlands, längre utlandsvistelse eller om du vill prova på samboskap. För att du ska få hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du skicka in en ansökan till oss. Så här gör du:

1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på ”Digitala blanketter” i menyn
3. Klicka på ”Andrahandsuthyrning”
4. Fyll i den digitala blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning
5. Signera med BankID

Från det att du har skickat in en komplett ansökan till oss får du besked inom fyra veckor. Mer information om att hyra ut i andra hand hittar du hos hyresnämnden.

Läs vanliga frågor och svar

Lägenhetsbesiktning, hur fungerar det?

Efter det att du har sagt upp din lägenhet kommer vi att göra en förbesiktning av lägenheten. Besiktningsmannen gör då en översyn av lägenheten för att kontrollera eventuella skador eller onormalt slitage. Vi kommer att kontakta dig för att boka en tid.

Innan du flyttar ut gör vi även en slut- och städbesiktning där en översyn görs igen då lägenheten är omöblerad. Kostnaden för onormalt slitage bekostas eller åtgärdas av dig som hyresgäst. Om städningen inte godkänns kommer en städfirma anlitas som du kommer att få betala för.
Vid slutbesiktningen ska allt som hör till lägenheten finnas på plats, till exempel dörrar och hatthylla. Väggfasta skåp, persienner eller rullgardiner, vitvaror, loftsäng med mera som du själv har installerat eller tagit över från en tidigare hyresgäst ska du ta bort. Det gäller även om du har installerat en diskmaskin själv. Då ska du återställa köksskåpet och se till att vattenförsörjningen är ordentligt stoppad. Plugghål och spikhål på väggar eller tak ska spacklas och målas. Tänk på att du endast ska spackla och bättringsmåla (med rätt kulör) precis i hålen.

Jag ska flytta ut, hur noga måste jag städa?

Innan du flyttar ut behöver du flyttstäda lägenheten. Om slutstädningen är bristfällig kommer du att debiteras en städavgift. Willhem genomför alltid städbesiktning i samband med att en hyresgäst flyttar ut. Se våra tips för att vara säker på att du inte missar någon del i flyttstädningen.

Checklista vid flyttstädning
Städtips när du ska flytta

När ska jag lämna tillbaka nycklarna?

När det är dags att flytta ut lämnar du tillbaka din nyckel på ditt lokala områdeskontor senast klockan 12.00 första vardagen efter att hyreskontraktet har gått ut. Du måste lämna tillbaka alla nycklar som hör till lägenheten och övriga utrymmen, som exempelvis cykelförråd och tvättstuga. Det gäller även de nycklar som du själv har låtit tillverka och betalat för. Tänk på att du kommer att bli fakturerad för cylinderbyte om du inte lämnar tillbaka alla nycklarna. 

Hur får jag boendereferens?

Om du behöver en boendereferens så hjälper vi givetvis till. Vi lämnar bara skriftliga referenser för att vara säkra på att vi har ditt samtycke till att lämna en boendereferens om dig. Du måste därför kontakta oss och be om ett skriftligt intyg. Vi kan då antingen skicka ett referensbrev hem till dig eller bifoga dokumentet i ärendet på Mina sidor. Intyget skickas till dig inom två arbetsveckor. Så här gör du:

1. Logga in på Mina sidor
2. Gör en serviceanmälan
3. Välj ”Kontraktsfrågor” och därefter ”Boendereferens”
4. Skicka in ditt ärende

Guider