Min lägenhet

Kallt i lägenheten - vad gäller?

Som hyresgäst har du alltid rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men vi på Willhem har som mål att alla lägenheter ska hålla en temperatur på 20-21 grader inomhus. När du kontrollerar temperaturen, mät då mitt i rummet och en meter ovan golvet. Visar det sig att temperaturen ligger under 20 grader där gör du en serviceanmälan.

Varför är elementen kalla ibland?

När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av och svalnar efter ett tag. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.

Vad gäller med ventilationsluckor?

Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det. Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Om du stänger ventilerna så hindras luft från att komma in. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Några tips på hur du själv kan påverka värmen

  • Tänk på att aldrig täcka dina element med gardiner eller möbler. Luften måste kunna röra sig fritt för att värmen ska spridas till hela lägenheten. Annars finns det risk att elementet slås av innan rummet blivit varmt.
  • Kom ihåg att vädra din lägenhet snabbt och effektivt när det är kallt ute (max fem minuter). Annars finns det risk att inomhustemperaturen sänks.
  • Använd gärna fläkten/spiskåpan när du lagar mat, men tänk på att om dessa står på i onödan så dras värme ut ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
  • Om du har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten är det viktigt att rengöra dessa med jämna mellanrum. De får inte heller täppas till. Genom dessa ventiler kommer det in frisk luft som ger ett gott inomhusklimat och som sprider värmen i lägenheten.
  • Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När temperaturen i lägenheten når 20 grader eller mer ska elementen bli kalla. Det innebär att du kan uppleva att elementet känns kallt trots att lägenheten har rätt temperatur.

Kabel-TV och bredband

Det finns kabel-tv och bredband i ditt hus. Vill du veta mer om programutbudet eller anmäla fel ska du kontakta tv-operatören. Tänk på att kontakta oss innan du monterar egen parabolantenn, eftersom det inte är tillåtet att sätta den på fasaden.

Om det börjar brinna

Brinner det i din lägenhet, ta dig ut och stäng dörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet och håll dörrar och fönster stängda. Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Din lägenhet kan stå emot brand och rök i 30 till 60 minuter.

Kom även ihåg att kontrollera din brandvarnare regelbundet.

Husdjur i lägenheten

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet under förutsättning att de inte gör skada i lägenheten och att de inte stör grannarna.

Min granne stör mig. Vad ska jag göra?

Om du själv blir störd av en granne, är det alltid bra att försöka prata med din granne. Ibland kan man störa utan att vara medveten om det. Om det inte hjälper kan du skicka in en störningsanmälan till oss. För den som stör kan upprepade störningar leda till uppsägning av hyreskontraktet.

I vissa av våra områden finns även en så kallad störningsjour som kan hjälpa till under kvällar och helger. Kontaktuppgifter till störningsjouren för ditt område hittar du i ditt trapphus.

Blankett för störningsärenden (english)

Rökning - vad gäller?

Det är inte tillåtet att röka i hiss, trappuppgångar och tvättstuga. Tänk på att aldrig kasta cigarettfimpar eller annat skräp från balkongen, dels med tanke på brandrisken men också av hänsyn till dina grannar. Kom även ihåg att visa extra hänsyn när du röker från balkongen sommartid, eftersom många grannar då har sina fönster öppna och vistas ute på sin balkong.

Får jag grilla på balkongen?

Det är tillåtet att grilla med elgrill på balkongen, men däremot är kol-, gas- eller engångsgrill inte tillåtet av brandsäkerhetsskäl.

Pool och studsmatta

Det är inte tillåtet att ha pool eller studsmatta på uteplatsen med tanke på den olycksrisk som finns för barn som leker i området. 

Jag har upptäckt skadedjur i min lägenhet, vad ska jag göra?

Om du hittar skadedjur i lägenheten är det viktigt att du anmäler detta till ditt lokala Anticimexkontor direkt. Kontaktuppgifter finns i ditt trapphus. Finns skadedjuren i gemensamma utrymmen eller i utemiljön ska du göra en serviceanmälan till oss på Willhem via Mina sidor på webben eller i appen. Du kan också kontakta vår kundservice på telefon.

Vad kostar det om jag tappar bort min nyckel eller tagg?

Om du tappar bort nyckeln kan det innebära att vi behöver byta en eller flera låscylindrar. Kostnaden för en cylinder är cirka 1800-2000 kronor styck, så beroende på antalet cylindrar som måste bytas kan kostnaden variera. Priset för cylindern följer branschpraxis och den så kallade SABO-listan, som tagits fram av Sveriges allmännyttiga kommunala bostadsbolag.

Om du tappar bort en elektronisk passerbricka/tagg är kostnaden 150 kr per tagg.

Tips för en svalare lägenhet

När sommarvärmen slår till kan det leda till att det blir väldigt varmt inomhus. Här kommer några tips på hur du med enkla medel kan hålla din lägenhet lite svalare.

Få in sval luft

För att få in svalare luft är det effektivt att öppna fönstren under nätterna när uteluften är svalare än inneluften. Håll fönstren stängda under dagen när uteluften är varmare än luften inne.

Få luften i rörelse

Om möjligt, ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum när temperaturen ute är lägre än inne.

Placera fläkten rätt

En bordsfläkt kan hjälpa till att göra inomhusklimatet mer behagligt. Eftersom varm luft stiger kan ett tips vara att placera fläkten lågt i rummet så att den svalare luften sprids i rummet.

Stäng ute solvärmen

Dra för persienner och gardiner när solen står som högst. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Tänk på att ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.

Stäng av apparater som utstrålar värme

Flera av hemmets apparater utstrålar extra värme, till exempel datorer, bildskärmar och ljudanläggningar. Stäng därför av alla standby-lägen för att minska värmen. Ett annat tips är att stänga av diskmaskinen innan torkprogrammet och istället låta värmen i rummet torka disken.

Guider