Min lägenhet

Här hittar du svar på vanliga frågor som kan uppstå när du bor i en hyreslägenhet. Se även våra guider för bra tips!

Våra vanligaste frågor

Får jag grilla på balkongen eller uteplatsen?

Om du har en uteplats får du gärna grilla. På balkongen får du endast grilla med elgrill av brandsäkerhetsskäl. Tänk på att alltid respektera dina grannar när du grillar. Det bästa är alltid att använda den gemensamma grillplatsen om det finns en på gården eller i området. Du får grilla på andra platser men då måste det vara minst 10 meter från närmaste fasad. Du får även använda en engångsgrill, men endast på hårdgjord yta. Tänk på att alltid ha vatten nära till hands!

Får jag ha pool eller studsmatta på min uteplats?

Det är inte tillåtet att ha pool eller studsmatta på uteplatsen med tanke på den olycksrisk som finns för barn som leker i området. 

Det är kallt i lägenheten. Vad gör jag?

Under uppvärmningssäsongen ska det vara minst 20 grader i våra lägenheter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet. Se våra tips på vad du själv kan göra för att påverka värmen.

Upplever du att det är kallt i din lägenhet rekommenderar vi att du kontrollerar temperaturen. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader gör du en serviceanmälan på Mina sidor

När sätts värmen på?

Många tror att värmen sätts på ett visst datum, men elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att gå i gång när temperaturen ligger stabilt under 17 grader. Det är därför det kan vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten när det är kalla nätter och varmare dagar. Det tar ett tag innan systemet hittar rätt balans, så det gäller att ha lite tålamod.

Varför är elementen kalla ibland?

Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av och svalnar efter ett tag. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.

Varför är elementet svalt nedtill?

I våra lägenheter har vi element som är fyllda med vatten som cirkulerar. Det fungerar som så att det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att sedan värmas upp igen. Det är alltså därför ett element är varmare upptill och svalare nedtill.

Skulle det vara så att det är tvärt om, att elementet är varmare nedtill och kallare upptill, kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en serviceanmälan på Mina sidor så hjälper vi dig. Lufta inte elementet själv eftersom det finns risk för att du tömmer värmesystemet på vatten.  

Finns det kabel-tv och bredband?

Det finns kabel-tv och bredband/internet i ditt hus. Vill du veta mer om programutbudet ska du kontakta tv-operatören. Tänk på att kontakta oss innan du monterar en egen parabolantenn, eftersom det inte är tillåtet att sätta den på fasaden.

Vad gör jag om det börjar brinna?

Brinner det i din lägenhet, ska du ta dig ut och stänga dörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt ska du stanna i din lägenhet och hålla dörrar och fönster stängda. Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Din lägenhet kan stå emot brand och rök i 30 till 60 minuter. Kom ihåg att kontrollera din brandvarnare regelbundet. Se vår guide som visar hur du testar din brandvarnare.

Får jag ha husdjur i lägenheten?

Det står i ditt hyreskontrakt om du får ha husdjur i din lägenhet. I de lägenheter där husdjur är välkomna är det under förutsättning att de inte gör någon skada i lägenheten och att de inte stör grannarna.

Min granne stör mig. Vad ska jag göra?

Om du blir störd av en granne, är det alltid bra att försöka prata med honom eller henne. Ibland kan man störa utan att vara medveten om det. Om det inte hjälper kan du skicka in en störningsanmälan till oss. För den som stör kan upprepade störningar leda till uppsägning av hyreskontraktet. I vissa av våra områden finns även en så kallad störningsjour som kan hjälpa till under kvällar och helger. Kontaktuppgifter till störningsjouren för ditt område hittar du i ditt trapphus.

Så här gör du för att skicka in en störningsanmälan till oss:

1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på ”Digitala blanketter” i menyn
3. Klicka på ”Störning”
4. Fyll i den digitala blanketten för störningsanmälan
5. Signera med BankID

Se våra trivselregler

Vad gäller vid rökning?

Det är inte tillåtet att röka i hiss, trappuppgångar och tvättstuga. Tänk på att aldrig kasta cigarettfimpar från balkongen, dels med tanke på brandrisken men också för att visa hänsyn till dina grannar. Kom även ihåg att visa extra hänsyn när du röker från balkongen på sommaren, eftersom många grannar då har sina fönster öppna och vistas ute på sin balkong. Om du störs av att någon röker kan det vara bra att prata med din granne. Han eller hon kanske inte är medveten om att det påverkar dig.

Jag har upptäckt skadedjur i min lägenhet, vad ska jag göra?

Om du hittar skadedjur i lägenheten är det viktigt att du direkt anmäler detta till ditt lokala Anticimexkontor. Det gör du genom att ringa 075-245 10 00. Finns skadedjur i gemensamma utrymmen eller i utemiljön ska du göra en serviceanmälan till oss på Mina sidor.

Vad kostar det om jag tappar bort min nyckel eller tagg?

Om du tappar bort nyckeln kan det innebära att vi behöver byta en eller flera låscylindrar. Kostnaden för en cylinder är cirka 1900-2400 kronor styck, så beroende på antalet cylindrar som måste bytas kan kostnaden variera. Priset för cylindern följer branschpraxis och den så kallade SABO-listan, som tagits fram av Sveriges allmännyttiga kommunala bostadsbolag. Om du tappar bort en elektronisk passerbricka/tagg är kostnaden 140-170 kr per tagg.

Guider