Söka parkering

På denna sida hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring våra parkeringsplatser. Välkommen att hyra parkeringplats hos oss!

Våra vanligaste frågor

Hur söker jag parkeringsplats?

För att göra en intresseanmälan på en ledig parkeringsplats behöver du ha ett konto på Mina sidor. Du hittar alla våra lediga parkeringsplatser här på vår hemsida. Vill du få tips via mejl på lediga parkeringsplatser där du bor kan du lägga upp en bevakning.

Hur säger jag upp min parkeringsplats?

Så här gör du för att säga upp din parkeringsplats:

1. Logga in på Mina sidor
2. Klicka på "Digitala blanketter" i menyn
3. Fyll i den digitala uppsägningsblanketten
4. Signera med BankID

Det går även bra att posta ifylld uppsägningsblankett till ditt områdeskontor. Här hittar du våra kontaktuppgifter. Tänk på att din uppsägning sker automatiskt i samband med att du säger upp din lägenhet om inget annat är avtalat.

Hur lång uppsägningstid är det på min parkeringsplats?

För en parkeringsplats är det alltid tre kalendermånader. Det kan förekomma undantag på vissa områden där kortare tid gäller. Vad som är avtalat framgår på kontraktet. Vid dödsfall gäller en kalendermånad om uppsägningen inkommer inom en månad från dödsfallet.

Vem får hyra era parkeringsplatser?

Alla är välkomna att hyra våra parkeringsplatser, men kunder som bor hos oss har alltid förtur. När vi har flera sökande erbjuder vi parkeringsplatsen till den hyresgäst som har bott längst i sin nuvarande lägenhet. Vi prioriterar även boende i närområdet före kunder som inte bor i området.

Hur många parkeringsplatser får jag ha?

I de områden där vi har brist på parkeringsplatser kan du endast hyra en parkeringsplats per lägenhetsavtal. I övrigt har vi ingen begränsning för hur många bilplatser du får hyra.

Får jag behålla min parkering om jag säger upp min lägenhet?

Våra parkeringsplatser är i första hand avsedda för våra hyresgäster. Möjligheten att behålla platsen beror i första hand på om det är brist på parkeringsplatser samt vad områdeskontoret har för riktlinjer för just den platsen som du hyr. Kontakta ditt områdeskontor för mer information. Om du kan behålla parkeringsplatsen tillkommer alltid 25% moms på månadshyran.

Om du flyttar till en annan av våra lägenheter inom samma bostadsområde så har du möjlighet att behålla din parkeringsplats. Om du däremot flyttar till ett annat bostadsområde måste parkeringsplatsen sägas upp, om det råder brist på parkeringsplatser i det område där du för närvarande hyr en plats.

Får jag byta parkeringsplats med någon annan?

Ja, du kan byta parkeringsplats med en annan hyresgäst hos Willhem om ni båda hyr i samma närområde. Det är inte möjligt att byta med någon som inte hyr en parkeringsplats via oss. Vid lägenhetsbyte följer eventuella bilplatser inte med utan måste sägas upp.

För att kunna byta parkeringsplats behöver du skapa en serviceanmälan på Mina sidor. Ange vem du har kommit överens att byta med samt anledningen till detta, så tar vårt områdeskontor kontakt med er.

Kan jag överlåta min parkeringsplats?

I samband med att du överlåter din lägenhet kan du även överlåta din parkeringsplats. I de områden där det råder brist på parkeringsplatser kan du som överlåter din lägenhet inte välja att själva behålla parkeringsplatsen utan den måste sägas upp eller överlåtas i samband med att lägenhetsavtalet överlåts.

En bil står parkerad på min plats, vad ska jag göra?

Om någon har ställ sig på din parkeringsplats vänder du dig direkt till parkeringsbolaget, de har möjlighet att utfärda en p-bot. Det är skyltat vilket parkeringsbolag som har hand om området. Prata gärna själv med den som parkerat fel alternativt skriv en lapp för att förhindra att det händer igen.

Tillkommer moms när jag hyr en parkeringsplats?

Om du ej är hyresgäst hos Willhem eller hyr en parkeringsplats utanför ditt närområde tillkommer 25% moms på hyran enligt Skatteverkets regler. Willhem AB har flertalet dotterbolag inom koncernen, enligt Skatteverkets regler måste lägenhetsavtal och bilplatssavtal vara knutna till samma dotterbolag för att parkeringsplatsen ska vara momsbefriad.

Hur lång tid tar det innan man får en parkeringsplats hos er?

Det är väldigt olika hur det ser ut med tillgång och efterfrågan i våra områden. Vi prioriterar alltid våra hyresgäster, men där det är brist på parkeringsplatser kan det ibland ta lång tid innan du får en plats. Kontakta ditt områdeskontor för att få reda på hur det ser ut just där du bor. 

Kan jag ställa en bil som inte är skriven på mig på min parkeringsplats?

Ja, det går bra om bilen används av dig eller någon annan i ditt hushåll. Du får däremot inte hyra ut din parkeringsplats i andra hand.

Får jag ställa en släpvagn eller husvagn på min parkering?

Nej, våra parkeringsplatser är avsedda för personbilar eller MC i körbart skick. Willhems garage är avsedda för personbilar och förvaring av bilrelaterade saker såsom fyra däck. Släpvagn eller husvagn får inte permanent förvaras på våra parkeringsplatser.

Vad innebär det att fordonet ska vara i körbart skick?

Det innebär att motorfordonet ska vara påställt och i kördugligt skick, alltså besiktigat. 

Hur skriver jag på kontraktet för min parkeringsplats?

Du skriver enklast på avtalet med BankID. Hyreskontraktet ska signeras inom 48 timmar. Vi använder det personnummer du har angivit när du registrerade dig på Mina Sidor för att säkerställa att det är rätt person som signerar kontraktet.

Om du inte har BankID behöver du meddela ansvarig uthyrare så snart du kan inom 48 timmar. Du kan då skriva på kontraktet på vårt områdeskontor eller i vissa fall posta signerat kontrakt. Kom ihåg att ta med dig legitimation om du ska skriva på kontraktet på områdeskontoret.