Praktikplatsen vände allt för Sarah

På bara ett år har 27-åriga Sarah Amer från Libanon lärt sig svenska, byggt upp ett kontaktnätverk i Sverige och nu även fått anställning som arkitekt i Göteborg. Allt började på en nätverksträff där hon kom i kontakt med Willhems HR-chef.

- Jag hade länge velat komma till Sverige och efter studierna i Libanon bestämde jag mig för att ta steget. När jag kom hit kunde jag inte ett ord svenska och det var svårt att hitta ett jobb. Allt var mycket tuffare än vad jag hade tänkt, berättar Sarah.

Sarah har en masterutbildning i arkitektur och gjorde under det första året i Sverige onlinejobb för företag utomlands. Under samma period började hon gå med i olika nätverk för att skaffa sig kontakter i Sverige. Av en slump kom hon i kontakt med Willhems HR-chef Anna Flood.

- Jag träffade Anna Flood på en nätverksträff där både etablerade svenskar och personer som nyss flyttat hit deltog. Man fick skriva sitt drömjobb på en lapp och jag skrev projektledare/arkitekt. Det gjorde Anna intresserad och vi började prata. På den vägen är det, säger Sarah.

Sarah blev erbjuden att göra en tremånaders praktik på Willhems nyproduktionsavdelning.

- Allt kändes så rätt från början. Jag visste att en praktik på Willhem skulle ge mig nya erfarenheter och perspektiv som skulle vara nyttiga för mig i min karriär. Jag var så förväntansfull att jag till och med valde bort ett jobberbjudande från ett annat företag. Det är inget jag ångrar idag, säger hon och ler.

Under praktiken har hon fått vara med på allt från möten med arkitekter till att själv ta fram ritningar och arbeta med Willhems pågående projekt.

- Jag har fått förståelse för hela kedjan i en nybyggnation, från första skedet till att en byggnad står färdig. Min svenska har också förbättrats, framförallt tekniska branschord och hur de ska användas. Det hade inte varit möjligt utan att vara med och jobba på riktigt, säger Sarah.

Nu är Sarahs praktikperiod över och tiden på Willhem har burit frukt. Forum Arkitekter fick nämligen upp ögonen för henne i ett gemensamt projekt och lät henne frilansa för dem. Nöjda med insatsen erbjöd de henne sedan en anställning som arkitekt, något hon inte tackade nej till.

- Nu har jag uppnått det som jag strävat efter sedan jag kom till Sverige. Det känns fantastiskt att få en sådan här chans och att få fortsätta växa och utvecklas, avslutar Sarah.