Söka bostad

Alla är välkomna att söka bostad hos oss och vi har goda möjligheter att matcha just dina önskemål genom vår storlek och vårt breda utbud av boende. Som sökande finns det några grundläggande krav som du behöver uppfylla. Dessa framgår av vår uthyrningspolicy. På Willhem har vi inget kösystem. Utifrån vår policy genomför vi istället en helhetsbedömning där vi tillämpar individuell prövning. Målet är att du som flyttar in hos oss ska trivas och vilja bo kvar länge. 

Så här söker du bostad

För att söka en bostad behöver du skapa ett konto som bostadssökande på vår hemsida. De uppgifter du fyller i blir din sökprofil när du söker lägenhet hos oss. Det är därför viktigt att du lämnar korrekta uppgifter och gör en komplett ansökan. Har du inte tillgång till egen dator kan du kontakta ditt områdeskontor där det finns en kunddator. Du kan se dina intresseanmälningar på Mina sidor. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden en visning. 

Läs mer om hur du söker boende

Vem erbjuds lägenheten?

Hos Willhem har vi inget kösystem. Under förutsättningar att det inte finns några betalningsanmärkningar eller att det finns anmärkningar på tidigare boende, gör vi ett urval som bygger på en helhetsbedömning. Vi tar bland annat hänsyn till storleken på lägenheten, att du har en inkomst stor nog att kunna betala din hyra samt att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för oss som bostadsbolag. 

Läs vår uthyrningspolicy (sv och eng) 

Vad menar ni med helhetsbedömning?

Det innebär att vi väger samman olika aspekter i din ansökan. Vi har som krav att du ska vara skötsam, ha en inkomst stor nog att betala din hyra samt inte ha några skulder eller betalningsanmärkningar. Utöver detta tittar vi på kriterier som vi anser är viktiga för att hyresförhållandet ska fungera så bra som möjligt för dig som hyresgäst och för oss som hyresvärd. Det är till exempel viktigt att lägenhetsstorleken är anpassad för det antal personer som ska bo där. Vi tar även hänsyn till att din intresseanmälan är korrekt ifylld och om du redan idag är hyresgäst hos oss.

Vad innebär det att inkomsten ska vara stor nog att betala hyran?

Eftersom vi vill att du ska bo kvar hos oss länge vill vi också att du har råd med den bostad som du hyr. Hur den egna månadsinkomsten ska prioriteras tycker vi är upp till var och en att avgöra, men vi rekommenderar att du enbart söker lägenheter som du bedömer att du har råd med. Vi utgår från Konsumentverkets schablon för rimliga levnadskostnader som vägledande när vi bedömer inkomsten, men det är inget krav att uppfylla detta. I de fall det krävs kan vi göra en individuell prövning. Läs mer och få hjälp med att göra en budget på konsumentverket.se

Gå på visning

När vi gått igenom alla intresseanmälningar skickar vi ut en inbjudan till visning via e-post eller telefon till ett urval av sökande. Handläggningstiden för våra objekt kan variera. Efter visningen behöver du tacka ja eller nej på hemsidan för att vi ska veta om du fortfarande är intresserad. Logga in på Mina sidor/Mina intresseanmälningar. Om du inte har möjlighet att gå på visningen kan du tacka ja innan du har sett lägenheten. Det går även bra att skicka en vän i ditt ställe. Blir du slutligen erbjuden bostadskontraktet kontaktas du via telefon.

Skriva kontrakt

När du fått lägenhet hos oss är det dags att skriva kontrakt. Det är alltid du som bor i lägenheten som ska stå på kontraktet. Glöm inte att ta med dig legitimation. Hyresavtalet är ett juridiskt åtagande som innebär såväl ekonomiska som vårdnadspliktiga skyldigheter. Vid kontraktsskrivningen får du all nödvändig information om ditt nya boende av områdespersonalen på din ort. 

Jag saknar svenskt personnummer, vad gäller?

För att hyra lägenhet hos oss behöver du ha svenskt person- eller samordningsnummer eller skandinaviskt personnummer. Läs gärna mer i vår uthyrningspolicy.

Jag har skyddad identitet, vad gäller?

Det går bra att söka bostad hos Willhem med skyddad identitet, men det är viktigt att du påpekar detta när du blir erbjuden en bostad som du vill hyra.

Gör så här för att registrera dig som sökande:

• Beroende på din typ av skydd, ange ditt personnummer eller samordningsnummer.
• Registrera inte ditt riktiga namn – utan ange ett fingerat – och använd en e-postadress utan ditt verkliga namn.
• Undvik att skriva din verkliga postadress, utan fingera denna eller lägg in den du tilldelats av Skatteverket.
• Som lägenhetssökande får du mycket information via e-post men det är ändå viktigt att du anger ett telefonnummer där vi kan nå dig.

På Willhem gör vi en kreditupplysning på våra nya kunder som varit på visning och tackat ja till lägenheten. Om vi inte har dina verkliga personuppgifter är detta inte möjligt. Vi ber dig därför göra en kreditupplysning på dig själv och skicka in den till oss. Tjänsten finns hos flera leverantörer, hitta en som passar dig genom att googla ”UC på mig själv”. Detta gör du alltså efter att du varit på en visning och vill tacka ja till lägenheten.

För dig som söker studentbostad

Du har möjlighet att söka studentbostad hos oss om du har ett aktuellt antagningsbesked eller är aktivt studerande på högskola eller universitet på minst halvfart (15 hp/termin). För dig som redan är studerande kan vi behöva inhämta studieresultat. Vi kommer att be om en kopia på ditt antagningsbesked om du blir erbjuden en lägenhet. Distanskurser godkänns inte. För att kunna söka en lägenhet behöver du skapa ett konto som bostadssökande på Mina sidor. På Mina sidor kan du även se dina intresseanmälningar. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden visning.

Kan jag söka en studentlägenhet innan jag fått mitt antagningsbesked?

Studentlägenheter med inflyttning 1 juni, 1 juli eller 1 augusti kan tilldelas även om du enbart har intyg på att du har sökt till högskola eller universitet i den staden, men bara om du bor utanför berörd kommun. Antagningsbesked ska uppvisas vid terminsstart.

Vad händer när jag är klar med mina studier?

När du slutar studera har du inte rätt att bo kvar i din studentlägenhet och lägenheten ska sägas upp. Regelbundna kontroller görs.

Guider