Söka bostad

Alla är välkomna att söka bostad hos oss och vi har goda möjligheter att matcha just dina önskemål genom vår storlek och vårt breda utbud av boende. Som sökande finns det några grundläggande krav som du behöver uppfylla. Dessa framgår av vår uthyrningspolicy. På Willhem har vi inget kösystem utan vårt system slumpar fram vilka som kallas på visning av de som uppfyller våra grundläggande krav. En del av våra lediga lägenheter hyr vi i första hand ut till våra befintliga kunder. Målet är att du som flyttar in hos oss ska trivas och vilja bo kvar länge. 

Våra vanligaste frågor

Så här söker du bostad

För att söka en bostad behöver du skapa ett konto som bostadssökande på vår hemsida. De uppgifter du fyller i blir din sökprofil när du söker lägenhet hos oss. Det är därför viktigt att du lämnar korrekta uppgifter och gör en komplett ansökan. Har du inte tillgång till egen dator kan du kontakta ditt områdeskontor där det finns en kunddator. Du kan se dina intresseanmälningar på Mina sidor. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden en visning. 

Alla är välkomna att söka bostad hos Willhem. Däremot gäller vissa förhållningsregler där bostadssökande kan spärras från att söka lägenhet hos oss. Läs våra riktlinjer för uthyrning av lägenheter.

Läs mer om hur du söker boende

Vem erbjuds lägenheten?

Hos Willhem har vi inget kösystem utan vårt system slumpar fram vilka som kallas på visning av de som uppfyller vår uthyrningspolicy. Var därför noga med att din profil är uppdaterad med korrekt information. Vi tar bland annat hänsyn till storleken på lägenheten, att du har en inkomst stor nog att kunna betala din hyra, befintliga skulder och betalningsanmärkningar samt att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för oss som bostadsbolag.

Läs vår uthyrningspolicy (sv och eng) 

Hur fungerar det när systemet slumpar fram vem som kallas på visning?

Willhem har valt att inte ha ett kösystem utan istället ge alla som uppfyller vår policy samma chans att bli kallad på visning. Vi anger hur många som ska kallas på visning och systemet slumpar därefter vilka sökande som får erbjudande. Inför att vi skickar ut visningserbjudande gör vi en kreditupplysning samt säkerställer att din angivna inkomst är stor nog att betala hyran för de som slumpats fram av systemet. Du hittar Willhems inkomstkrav i vår uthyrningspolicy. 

Av de som kallats på visning vet vi först efter att sökande tackat ja eller nej vem som erbjuds lägenheten. Om du är kallad på visning och vill hyra lägenheten är det därför viktigt att du tackar ja till lägenheten under Mina sidor.

Hur fungerar förtur hos Willhem?

Vi vill gärna att du som är kund idag kan bo kvar hos oss, även när dina bostadsbehov förändras. Därför erbjuder vi förtur i sökandeprocessen på ett urval av våra lediga lägenheter. Förturen omfattar dig som bott i din nuvarande bostad under minst två år. Förturen innebär ingen garanti för att få lägenheten, däremot har du förtur framför sökande som inte bor hos Willhem. Hur stora dina chanser är att bli tilldelad lägenheten beror på hur många andra med förtursrätt som har sökt lägenheten.

Så här fungerar det:

De lägenheter som är aktuella för förtur annonseras på vår hemsida, i annonsen framgår det om våra befintliga kunder har förtur. Du söker lägenheten som vanligt genom att göra en intresseanmälan. Du behöver inte uppge att du redan är kund, denna information finns redan hos oss. För att ge alla samma chans att få lägenheten tilldelas den genom ett slumpmässigt urval, där vanligen 3-5 personer bjuds in till visning. Lägenheten kommer att erbjudas till andra bostadssökande hos Willhem om förtursrätten inte utnyttjas. Även då tillämpas ett slumpat urval.

Tänk på att uppsägningstiden för din nuvarande lägenhet är tre månader även om du får en ny lägenhet hos Willhem med tidigare tillträdesdag.

Vilka lägenheter hyrs ut med förtur?

Det varierar över tid vilka lägenheter som är aktuella för förtur. Tyvärr har vi inte möjlighet att tillgodose individuella önskemål. Vårt mål är att erbjuda en bredd av lägenheter i olika storlekar och med varierande lägen. Håll gärna utkik på Sök bostad där det framgår vid lägenhetsannonsen om det är en lägenhet som hyrs ut via förtur. Du kan även skapa en prenumeration, så får du meddelande via e-post när vi har en ledig lägenhet som passar dina behov. 

Därför ska du endast tacka ja till en lägenhet som motsvarar dina behov

Innan du tackar ja till lägenheten är det viktigt att tänka igenom att den passar dina behov och att du har för avsikt att bo i den under en längre period. Våra möjligheter att erbjuda byte till en annan lägenhet är begränsade och här premierar vi de hyresgäster som bott hos oss en längre tid.

Fyra anledningar att endast tacka ja till en lägenhet som passar dina behov:

  • För att erbjudas en ny lägenhet hos Willhem måste du har bott hos oss i minst två år. Det går alltså inte att tacka ja till lägenheten för att efter en kort tid byta till en annan.
  • Vi erbjuder förtur på utvalda lägenheter till våra befintliga kunder som har bott minst två år i sin nuvarande lägenhet.
  • En flytt kan medföra både dubbla hyror och andra flyttkostnader.
  • Möjligheten till lägenhetsbyte är begränsad. Du har möjlighet att genomföra ett lägenhetsbyte med någon annan som har en hyresrätt hos Willhem eller någon annan hyresvärd. Enligt hyreslagen krävs alltid att det finns ett beaktansvärt skäl för att bytet ska beviljas. Enligt den nya lagstiftning som började gälla från den 1 oktober 2019 krävs synnerliga skäl för att ett lägenhetsbyte ska beviljas om du har bott kortare tid än ett år.

Hur många får man bo i en lägenhet?

Antalet personer som ska bo i lägenheten ska alltid vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek. I vår uthyrning följer Willhem den generella rekommendationen från Boverket angående hur många som får bo i en lägenhet.

Det innebär följande:

Etta – max två personer
Tvåa – max tre personer
Trea – max fyra personer
Fyra – max sex personer
Femma – max åtta personer

Vad menas med inkomstintyg?

För att Willhem ska kunna erbjuda dig ett hyreskontrakt behöver vi få ett intyg på att den månadsinkomst du har angivit stämmer. Du behöver därför visa upp ett inkomstintyg. Med det menas ett arbetsgivarintyg eller ett anställningsavtal som är utfärdat de senaste två månaderna. Du kan även ladda upp en lönespecifikation från de senaste två månaderna eller registrerade inkomstuppgifter från Skatteverket. Klicka här för att själv inhämta dina senaste inkomstuppgifter från Skatteverket.

I samband med att du tackar ja till lägenheten kan du ladda upp ditt inkomstintyg. Du kan ladda upp flera filer, accepterade filformat är JPEG, JPG och PDF. Om du inte har möjlighet att ladda upp ett inkomstintyg ska du kunna visa upp detta inom 24 timmar om ansvarig uthyrare kontaktar dig och ber om detta. Om du har en medsökande behöver du även ladda upp din medsökandes inkomstintyg i samband med att du tackar ja till lägenheten.

Jag missade att lämna in ett inkomstintyg när jag tackade ja till lägenheten, hur gör jag nu?

Du kan fortfarande erbjudas lägenheten. Om du inte laddade upp ett inkomstintyg när du tackade ja till lägenheten ska du kunna visa upp detta inom 24 timmar om ansvarig uthyrare kontaktar dig och ber om detta. Vem som erbjuds hyreskontraktet slumpas fram av ett system och det är denna turordning som vi går efter när vi granskar inkomstintyg. Se därför till att ha ditt inkomstintyg redo.

Gå på visning

På grund av risken för smittspridning av coronaviruset genomför vi i dagsläget inte våra visningar som vi brukar. Om du blir erbjuden visning kommer du att få ett mejl med information om vad som gäller.

Willhem har valt att inte ha ett kösystem utan istället ge alla som uppfyller vår policy samma chans att bli kallad på visning. Vi anger hur många som ska kallas på visning och systemet slumpar därefter vilka sökande som får erbjudande. Inför att vi skickar ut visningserbjudande gör vi en kreditupplysning samt säkerställer att din angivna inkomst är stor nog att betala hyran för de som slumpats fram av systemet.

Om du är en av de sökande som kallas på visning får du en inbjudan till visning till den mejl som du har angivit i din profil. Det varierar om Willhems personal visar lägenheten eller om du behöver kontakta nuvarande hyresgäst för att gemensamt kommer överens om en tid. I de fall Willhems personal visar lägenheten framgår det i inbjudan om du behöver kontakta oss för att boka tid eller om det redan finns en visningstid. Efter visningen behöver du tacka ja eller nej till lägenheten på Mina sidor för att vi ska veta om du fortfarande är intresserad. Logga in på Mina sidor och klicka dig vidare till Mina intresseanmälningar för att svara på erbjudandet.

Om du inte har möjlighet att gå på visningen kan du tacka ja även om du inte har sett lägenheten. Det går även bra att skicka en vän i ditt ställe. Blir du slutligen erbjuden bostadskontraktet kontaktas du via telefon.

Skriva kontrakt

När du fått lägenhet hos oss är det dags att skriva kontrakt. Det är alltid du som bor i lägenheten som ska stå på kontraktet. Signering av hyreskontraktet görs digitalt med BankID. Hyreskontraktet ska signeras inom 48 timmar. Hyresavtalet är ett juridiskt åtagande som innebär såväl ekonomiska som vårdnadspliktiga skyldigheter. I samband med kontraktssigneringen får du all nödvändig information om ditt nya boende av ansvarig uthyrare.

Vid digital signering av hyreskontrakt med BankID använder vi det personnummer du angivit när du registrerat dig på Mina Sidor för att säkerställa att det är rätt person som signerar kontraktet. Willhem använder inte BankID till någon annan typ av transaktion.

Om du inte har BankID kan du skriva på kontraktet på plats på vårt områdeskontor eller i vissa fall posta signerat kontrakt. Glöm inte att ta med dig legitimation om du ska skriva på kontraktet på områdeskontoret.

Jag saknar svenskt personnummer, vad gäller?

För att hyra lägenhet hos oss behöver du ha svenskt person- eller samordningsnummer eller skandinaviskt personnummer. Läs gärna mer i vår uthyrningspolicy.

Jag har skyddad identitet, vad gäller?

Det går bra att söka bostad hos Willhem med skyddad identitet, men det är viktigt att du påpekar detta när du blir erbjuden en bostad som du vill hyra.

Gör så här för att registrera dig som sökande:

• Beroende på din typ av skydd, ange ditt personnummer eller samordningsnummer.
• Registrera inte ditt riktiga namn – utan ange ett fingerat – och använd en e-postadress utan ditt verkliga namn.
• Undvik att skriva din verkliga postadress, utan fingera denna eller lägg in den du tilldelats av Skatteverket.
• Som lägenhetssökande får du mycket information via e-post men det är ändå viktigt att du anger ett telefonnummer där vi kan nå dig.

För dig som söker studentbostad

Du har möjlighet att söka studentbostad hos oss om du har ett aktuellt antagningsbesked eller är aktivt studerande på högskola eller universitet på minst halvfart (15 hp/termin). För dig som redan är studerande kan vi behöva inhämta studieresultat. Vi kommer att be om en kopia på ditt antagningsbesked om du blir erbjuden en lägenhet. Distanskurser godkänns inte. För att kunna söka en lägenhet behöver du skapa ett konto som bostadssökande på Mina sidor. På Mina sidor kan du även se dina intresseanmälningar. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden visning.

Kan jag söka en studentlägenhet innan jag fått mitt antagningsbesked?

Studentlägenheter med inflyttning 1 juni, 1 juli eller 1 augusti kan tilldelas även om du enbart har intyg på att du har sökt till högskola eller universitet i den staden, men bara om du bor utanför berörd kommun. Antagningsbesked ska uppvisas vid terminsstart.

Vad händer när jag är klar med mina studier?

När du slutar studera har du inte rätt att bo kvar i din studentlägenhet och lägenheten ska sägas upp. Regelbundna kontroller görs.

Hur lång tid tar det innan jag får besked om jag får lägenheten?

När tiden för intresseanmälan har löpt ut får du ett mejl om du kallas på visning eller inte. Det tar oftast bara ett par dagar innan du får besked. Under semestertider kan det dock ta längre tid.

Du som varit på visning får besked inom en till två arbetsveckor.

För dig som fått nytt personnummer

Om du har en sökprofil hos oss men fått nytt personnummer eller skrivit in felaktigt personnummer så behöver du radera din nuvarande sökprofil och därefter skapa en ny med rätt personnummer. Om du har ett pågående visningserbjudande ska du inte radera din sökprofil utan istället kontakta ansvarig uthyrare.

Guider