Söka bostad

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som vi brukar få från bostadssökande. Varmt välkommen att söka bostad hos oss!  

Våra vanligaste frågor

Hur söker jag lägenhet hos Willhem?

Det är enkelt att söka lediga lägenheter hos oss. Så här gör du:

1. Skapa ett konto som bostadssökande på Mina Sidor. De uppgifter du fyller i blir din sökprofil när du söker en lägenhet.
2. När du har hittat en lägenhet som du vill söka gör du en intresseanmälan. Du kan se alla dina intresseanmälningar på Mina sidor.
3. När tiden för intresseanmälan har gått ut får du ett mejl om du kallas till visning eller inte. Läs mer om vem som erbjuds lägenheten.

Alla är välkomna att söka bostad hos Willhem. Däremot gäller vissa förhållningsregler där bostadssökande kan spärras från att söka lägenhet hos oss.

Se våra lediga hyreslägenheter

Vem erbjuds lägenheten?

Hos Willhem har vi inget kösystem. Vårt system slumpar fram vem som kallas till visning. En förutsättning är att du uppfyller vår uthyrningspolicy. Vi tar bland annat hänsyn till:

 • storleken på lägenheten
 • att du har en inkomst stor nog att kunna betala hyran
 • befintliga skulder och betalningsanmärkningar
 • att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för både dig och oss

Vilka grundkrav gäller för att få ett lägenhetskontrakt?

Befintlig hyresgäst 

När du söker ny bostad hos Willhem läggs stor vikt vid hur du har skött dig under hyresförhållandet gällande hyresinbetalningar, störningar och skötsel av nuvarande bostad.

Bostadssökande

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du ska ha svenskt person- eller samordningsnummer alternativt skandinaviskt personnummer.
 • I första hand prioriterar Willhem alltid bostadssökande utan skulder eller betalningsanmärkningar. En kreditupplysning görs på alla sökande som är aktuella för visning enligt vårt slumpade urval.
 • Din inkomst behöver vara stor nog för att betala hyran. Vi utgår ifrån konsumentverkets riktlinjer som säger att månadshyran maximalt bör uppgå till cirka en tredjedel av bruttoinkomsten. För lägenheter med en månadshyra över 8000 kronor gäller att bruttoinkomsten ska vara ca 2,5 gånger större än månadshyran.
 • Willhem accepterar all typ av inkomst men premierar i första hand inkomst via arbete, egen näringsverksamhet, CSN-berättigade studier eller pension.
 • För våra studentlägenheter behöver du som sökande kunna visa antagningsbesked eller att du har sökt till en eftergymnasial utbildning i staden.

Antalet personer som ska bo i lägenheten ska alltid vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek. Vi följer den generella rekommendationen från Boverket angående hur många som får bo i en lägenhet. Du som bostadssökande kan bli ombedd att visa upp boendereferenser. 

Läs vår uthyrningspolicy

Hur lång tid tar det innan jag får besked om jag får lägenheten?

När tiden för intresseanmälan har gått ut får du ett mejl om du kallas på visning eller inte. Det tar oftast bara ett par dagar innan du får besked. Under semestertider kan det dock ta längre tid. Du som har varit på visning får besked inom en till två arbetsveckor.

Vad händer om jag inte svarar på ett erbjudande om visning?

När du kallas till visning behöver du tacka ja eller nej till lägenheten. Vid tredje obesvarade erbjudandet om visning spärras du från att göra intresseanmälningar till våra lägenheter i tre månader.

Vad krävs för att jag ska få hyra en studentlägenhet?

Du kan söka en studentlägenhet om du går, eller planerar att börja, en eftergymnasial utbildning i den aktuella staden. Du kan söka innan du är antagen till din utbildning, men vi kommer att be om en kopia på ditt antagningsbesked senast vid terminsstart. När du slutar studera behöver du lämna din studentlägenhet och är varmt välkommen att söka någon av våra andra lägenheter.

Hur många får bo i en lägenhet?

Antalet personer som ska bo i lägenheten ska alltid vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek. Vi följer den generella rekommendationen från Boverket angående hur många som får bo i en lägenhet.

 • 1 rum och kök max 2 personer
 • 2 rum och kök max 3 personer
 • 3 rum och kök max 4 personer
 • 4 rum och kök max 6 personer
 • 5 rum och kök max 8 personer

Vad menas med inkomstintyg?

För att Willhem ska kunna erbjuda dig ett hyreskontrakt behöver vi få ett intyg på att den månadsinkomst du har angivit stämmer. Du behöver därför visa upp ett inkomstintyg. Med det menas ett arbetsgivarintyg eller ett anställningsavtal som är utfärdat de senaste två månaderna. Du kan även ladda upp en lönespecifikation från de senaste två månaderna eller registrerade inkomstuppgifter från Skatteverket. Hämta dina senaste inkomstuppgifter på Skatteverkets hemsida.

I samband med att du tackar ja till lägenheten kan du ladda upp ditt inkomstintyg. Du kan ladda upp flera filer, accepterade filformat är JPEG, JPG och PDF. Om du inte har möjlighet att ladda upp ett inkomstintyg ska du kunna visa upp detta inom 24 timmar om ansvarig uthyrare kontaktar dig. Vem som erbjuds hyreskontraktet slumpas fram av ett system och det är denna turordning som vi går efter när vi granskar inkomstintygen. Se därför till att ha ditt inkomstintyg redo.

Hur går en visning till?

Om du är en av de sökande som kallas på visning får du en inbjudan skickad till den mejl som du har angivit i din profil. Inför att vi skickar ut visningserbjudande gör vi en kreditupplysning för att vara säkra på att din inkomst är stor nog att betala hyran. 

Det varierar om Willhems personal visar lägenheten eller om du behöver kontakta nuvarande hyresgäst för att gemensamt kommer överens om en tid. I de fall vår personal visar lägenheten framgår det i inbjudan om du behöver kontakta oss för att boka tid eller om det redan finns en visningstid. Det går även bra om du låter en vän gå på visningen istället. På flera av våra lägenheter sker visningen digitalt.

Efter visningen behöver du tacka ja eller nej till lägenheten för att vi ska veta om du fortfarande är intresserad. Logga in på Mina sidor och klicka dig vidare till Mina intresseanmälningar för att svara på erbjudandet. Om du inte hade möjlighet att gå på visningen kan du tacka ja även om du inte har sett lägenheten. Blir du slutligen erbjuden hyreskontraktet kontaktas du via telefon.

Digital visning, vad är det?

Genom att fotografera en bostad med speciella kameror kan vi generera interaktiva 3D-vyer av bostaden eller allmänna utrymmen. Du som söker bostad kan ”gå omkring” i bostaden med hjälp av din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Navigeringen och gränssnittet känns igen från Google Streetview. Våra digitala visningar kräver inte något särskilt program utan fungerar i alla webbläsare med antingen mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Varför digital visning?

Tack vare digitalisering kan vi erbjuda dig som söker bostad att gå runt i våra lägenheter digitalt, oavsett var du befinner dig. Våra digitala visningar är tillgängliga dygnet runt och låter dig själv bestämma vad du vill titta på, helt i din egen takt. Och glömde du något är det bara att gå tillbaka till den digitala visningen igen.

Kan jag mäta utrymmen på en digital visning?

Ja, genom att aktivera ett ”mätläge” i visningsverktyget kan du själv ta hur många mått du vill. Klicka på ikonen som ser ut som en linjal och följ instruktionerna. Måtten är precisa men observera att det att det kan skilja något från verkligheten. Tänk därför på att alltid ha lite marginal när du planerar möblering eller inköp.

Hur skriver jag på hyreskontraktet?

Du skriver enkelt på ditt hyreskontrakt med BankID. Vi använder det personnummer du har angivit när du registrerade dig på Mina Sidor för att vara säkra att det är rätt person som signerar kontraktet. Hyreskontraktet ska signeras inom 48 timmar.

Om du inte har BankID kan du skriva på ditt kontrakt på plats på vårt områdeskontor eller i vissa fall posta ett signerat kontrakt. Kom ihåg att ta med dig legitimation om du ska skriva på kontraktet på områdeskontoret.

Hur fungerar förtur hos Willhem?

Vi erbjuder förtur på ett urval av våra lediga lägenheter. Förturen omfattar dig som bott i din nuvarande lägenhet i minst två år. Förturen innebär ingen garanti för att få lägenheten, däremot har du förtur framför sökande som inte bor hos Willhem. Hur stora dina chanser är att bli tilldelad lägenheten beror på hur många andra med förtursrätt som har sökt lägenheten.

De lägenheter som är aktuella för förtur annonseras på vår hemsida. Det står i annonsen om våra befintliga kunder har förtur. Du söker lägenheten som vanligt genom att göra en intresseanmälan. Du behöver inte uppge att du redan är kund, denna information finns redan hos oss. För att ge alla samma chans att få lägenheten tilldelas den genom ett slumpmässigt urval, där vanligen 3-5 personer bjuds in till visning. Tänk på att uppsägningstiden för din nuvarande lägenhet är tre månader även om du får en ny lägenhet hos Willhem med tidigare tillträdesdag.

Vad innebär Willhem Xpress?

Några av våra lediga lägenheter publiceras med Willhem Xpress, vilket innebär snabb inflyttning. Behöver du en lägenhet direkt och uppfyller Willhems grundkrav kan det här vara en möjlighet för dig. Håll utkik efter märkningen "Willhem Xpress" som du hittar i annonsen.

Kan jag hyra en lägenhet om jag saknar svenskt personnummer?

För att hyra lägenhet hos oss behöver du ha ett svenskt person- eller samordningsnummer alternativt ett nordiskt personnummer. Läs gärna mer i vår uthyrningspolicy.

Hur söker jag lägenhet när jag har skyddad identitet?

Om du har skyddad identitet är det några saker du behöver tänka på när du söker lägenhet hos oss. Blir du erbjuden en lägenhet är det viktigt att du meddelar oss att du har skyddad identitet. Så här skapar du ett konto som bostadssökande:

 • Beroende på ditt typ av skydd, ange ditt personnummer eller samordningsnummer.
 • Registrera inte ditt riktiga namn, hitta på ett.
 • Använd en e-postadress utan ditt riktiga namn.
 • Undvik att skriva din verkliga adress, lägg in den du har tilldelats av Skatteverket eller hitta på en.
 • Som lägenhetssökande får du mycket information via e-post men det är ändå viktigt att du anger ett telefonnummer där vi kan nå dig.

Hur gör jag om jag har fått ett nytt personnummer?

Om du har ett konto som bostadssökande hos oss men har fått nytt personnummer behöver du radera ditt nuvarande konto och skapa ett nytt med rätt personnummer. Om du har ett pågående visningserbjudande ska du inte radera ditt konto utan istället kontakta ansvarig uthyrare.

Guider