Stolt 100-åring delade med sig av minnen från förr

I helgen var det stor fest för boende och grannar på Ulvsundavägen i Bromma som firade att fastigheten Bergsryggen fyllde hundra år. Fastigheten är en av få bevarade byggnader från tiden runt sekelskiftet då staden lät uppföra så kallade nödbostäder.

Den firade fastigheten, som idag ägs och förvaltas av Willhem, uppfördes under nödåren 1917-1918. Det var enklare lägenheter vars syfte var att råda bot på den värsta bostadsbristen som rådde under den här tiden. Från början var bostäderna tänkta att rivas när det inte längre behövdes, men eftersom de hade både vatten, avlopp, kök och el och fick de vara kvar. 

Bergsryggen ritades av arkitekten Gustav Larson och resultatet vittnar om en stor omsorg om detaljerna, trots det ursprungliga syftet med bostäderna. Idag är det faluröda trähuset, som innehåller hyrerätter om 1 rum och kök, en idyll som kan stoltsera med hundra år av intressant historia.

I lördags var det 100 år sedan de första hyresgästerna flyttade in här och fastighetsägaren Willhem bjöd in till fest med guidad visning och musik, som förde tankarna till en tid då det precis som idag var långtifrån självklart att ha en bostad.