Förvaring & organisering i hemmet

Oavsett vilken inredningsstil vi gillar så vill vi ha ordning och reda i våra hem. Det hjälper oss att koppla av och kan också göra det lättare att bjuda in andra till vårt hem. Här får du tips och idéer på hur du kan göra hemmet lite mysigare genom att rensa ut och organisera mera.

Rensa lite och ofta

De flesta av oss har fler saker än vad vi har plats för och rensar för sällan vilket ofta gör att det känns som ett alldeles för stort projekt. Ett bra tips är att rensa lite och ofta, till exempel en låda eller hylla i taget. Det gör att det blir mindre övermäktigt att rensa ut hemma.

Less is more

Less is more är en trend inom inredning och livsstil. Det innebär att du ska rensa ut ordentligt och bara spara de saker som du verkligen använder. Innan du börjar rensa tänk efter vad du egentligen behöver behålla. Har du svårt för att göra dig av med mormors gamla finservis eller det dyra porslinet? Då är tipset att använda vackra saker i din vardag. För visst blir pastan och köttbullarna lite godare om de äts på en fin servis?

Spara, sälja, skänka och slänga

När du rensar kan du dela upp sakerna i fyra högar; spara, sälja, skänka och slänga. Det är en bra metod som funkar även om du bara skall rensa ett hyllplan. Kom ihåg att tänka på miljön. Försök att skänka bort saker som andra kan ha nytta av och återvinn alla saker på rätt sätt.

Rensa ett område i taget

Plocka fram alla saker av samma sort. Till exempel alla dina tröjor eller skjortor. Fråga sedan dig själv: Hur många har du? Hur många använder du? Jämför svaren och fundera sedan på hur många du behöver? Rensa ut dubbletter, trasiga och sådana som du inte använder eller inte använt på länge. Gå sedan vidare till resten av kläderna och sedan serviserna, trädgårdsverktygen och så vidare.

Lägg undan saker i en låda

Har du svårt för att göra dig av med saker? Lägg undan de i en låda och ställ undan där du inte ser dem. Har du inte saknat de på ett år kanske det blir enklare att skänka, sälja eller slänga dem.

Bra frågor att ställa sig:

Älskar jag den här prylen?
Har jag använt den under det senaste året?
Har jag flera likadana och behöver jag i så fall verkligen allihopa?

Lycka till med din förvaring och organisering!