Så gör du hemmet mer klimatsmart

Ett klimatsmart boende kan göra stor skillnad för miljön och plånboken. Här ger vi några enkla tips på vad du kan göra för att minska hemmets energi- och miljöpåverkan för att få ett mer klimatsmart boende.

All elproduktion påverkar miljön. Vissa produktionssätt mer än andra. Den miljövänligaste elen är den som aldrig behöver produceras. Visste du att uppvärmningen står för ungefär 60 procent av hushållets energianvändning? Dusch, disk och tvätt står för cirka 20 procent och hushållsel för resterande 20 procent.

Tips för att göra hemmet mer klimatsmart:


1. Använd vattenkokare mer

Visste du att en vattenkokare drar en tredjedel av energin jämfört med en vanlig spis? Använd vattenkokaren för att koka upp vatten när du ska koka något på spisen, det går både snabbare och sparar energi. Även om du har en induktionshäll tyder tester på att det är mer energisnålt att använda vattenkokare.

2. Fyll frysen

Visste du att en halvfylld frys behöver mer el än en full frys? Det är nämligen så att varorna kyler varandra.

3. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år.

4. Tina matlådan i kylskåpet

Mat som tinas i kylskåp ger ”gratis” kyla till kylen.

5. Håll rent bakom din kyl och frys

Passa på att dra fram kylen och frysen då och då och damma av gallret på baksidan. Det gör att det lättare kommer in luft och du spar energi.

6. Släck ljuset när du lämnar rummet

Lampor som står på drar onödigt mycket energi.

7. Byt till LED-lampor

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor när de gamla går sönder. Visste du att lågenergilampor är fem gånger mer effektiva och håller tio gånger så länge som de gamla glödlamporna? Endast 10 procent av energin hos vanliga glödlampor omvandlas till ljus, resten avges som värme.

8. Placera hushållsapparater rätt

Ställ aldrig ditt kylskåp eller din frys i närheten av värmekällor som diskmaskin, ugn eller värmeelement. Energiförbrukningen kan öka med 10-20 procent!

9. Befria elementen

Undvik att ställa möbler eller ha stora gardiner framför elementen. Även om det kan vara snyggt behöver luften cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.

10. Dra ur alla laddare och stäng av alla apparater

Stäng av alla elektriska apparater när du inte använder dem. Står de i stand-by-läge drar de el i onödan. Ett tips är att använda grenkontakter med strömbrytare så att du enkelt kan stänga av flera apparater samtidigt.

11. Sänk inomhustemperaturen

Att ha rätt temperatur i olika rum är både behagligt och energismart. Rekommenderad temperatur i vardagsrummet är mellan 20 och 23 grader, något lägre i sovrummet och i förråd mellan 10 och 15 grader. Att sänka inomhustemperaturen en grad kan minska årets energiförbrukning med cirka fem procent.

12. Vädra snabbt med tvärdrag

Fem minuters ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus och sparar energi jämfört med om du alltid låter fönstren stå på glänt.

13. Sätt locket på kastrullen

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi med locket på.

14. Stäng av kaffebryggaren

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

15. Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.