”Vi har ett öppet arbetsklimat där man aldrig behöver tveka att be om hjälp”

Sofia Rehn arbetar som energistrateg på Willhem. Här berättar hon mer om sitt jobb och de utmaningar som hon möter i sin roll.

Hur kommer det sig att du började på Willhem?

Jag arbetade tidigare som konsult med energi och miljö inom fastigheter och kände mig redo att utvecklas ytterligare genom att vara med och påverka i större grad hur en organisation driver sitt energiarbete. Jag såg tjänsten om energistrateg på Willhem och fångades av Willhems nytänkande och de varierande arbetsuppgifterna. De ambitiösa energimålen som Willhem har fångade givetvis min uppmärksamhet också!

Kan du beskriva dina arbetsuppgifter som energistrateg?

Jag jobbar till stor del med att driva utvecklingsprojekt som gynnar hela verksamheten. Det handlar om att ge förutsättningar för alla i organisationen att jobba mot våra energimål. Några exempel är implementering av IT-stöd för individuell mätning och debitering, centrala upphandlingar av exempelvis rumstemperaturgivare och energideklarationer. Jag ansvarar för rapporteringen av en årlig hållbarhetsbenchmark som vi deltar i. Jag jobbar även löpande med uppföljning av vår energianvändning för att se hur vi ligger till jämfört med målen.

Vad tycker du kännetecknar en bra energistrateg?

En förmåga att se framåt och inte fastna i detaljer. Däremot måste man ha förståelse för hur detaljerna påverkar helheten. En bra energistrateg är duktig på att förmedla energiarbetet ut i organisationen!

Vad är det absolut roligaste med ditt jobb?

Att jobba mot ett tydligt långsiktigt mål och identifiera de aktiviteter, processer och verktyg som krävs för att nå dit. Utmanande men kul! Jag har förmånen att arbeta nära flera duktiga kollegor med många olika kompetenser vilket både är fantastiskt kul och inte minst lärorikt.

Vilken är din rolls största utmaning?

Willhem har oerhört ambitiösa energimål! Det är en utmaning för hela organisationen. Min största utmaning är att möjliggöra att hela organisationen kan bidra till våra energimål. Varje byggnad påverkar, och därför måste förvaltningen ha rätt förutsättningar och verktyg för att arbeta mot våra energimål i vardagen. En annan utmaning just när det gäller energi är att det är många olika parametrar som påverkar energianvändningen i en byggnad. Därför kan det vara svårt att veta varför energianvändningen går upp eller ner i en specifik byggnad. Det kan orsaka en del huvudbry.

Hur väcktes intresset för att jobba med det du gör?

Hållbarhetsfrågor och särskilt inom energisystem har fascinerat mig under lång tid, och det är en oerhört spännande tid för hela energibranschen, både för producenter och konsumenter. Att jag började jobba just med fastigheter var lite mer en tillfällighet, jag fick ett sommarjobb där mina analytiska förmågor fick gå på högvarv och jag trivdes väldigt bra. Därefter fick jag anställning som konsult och fortsatte att jobba med fastigheter.

Hur skulle du beskriva dina kollegor och arbetskulturen?

Vi är en driven och positiv grupp och har ett öppet arbetsklimat där man aldrig behöver tveka för att be om hjälp.

Hur skulle du beskriva Willhem som företag med tre ord?

Hög drivkraft, nyskapande och utmanande.