Inred smart på liten yta

Kanske har du just flyttat in i din första lägenhet? Bor du smått gäller det att utnyttja ytan till max, utan att det blir rörigt för ögat. Här har vi samlat några enkla tips som hjälper dig att inreda smart på små ytor.

inred_smart_sma_ytor_770.jpg
Var sparsam med möbler

Ett vanligt misstag som många gör är att sätta in flera små möbler i lägenheten. Möblerna får förvisso plats men lägenheten riskerar se plottrig ut. Våga istället satsa på en stor matta eller soffa. Välj ett fåtal möbler som får ta plats.

Satsa på bra belysning

Ljuset formar rummet. Försök få in så mycket naturligt ljus som möjligt i hemmet, till exempel genom att använda tunna gardiner. Satsa på varierad belysning från flera källor, inte bara på en stor taklampa utan även fönsterlampor, golvlampor och bordslampor.

glodlampa_pexels_770.jpg
Inred uppåt

Ett bra inredningsknep i små lägenheter är att utnyttja hela takhöjden. Sätt till exempel upp hyllor och skåp vertikalt uppåt väggarna. Använd neutrala/ljusa färger så upplevs rummet större.

Runt bord förstorar små rum

Har du ett litet kök så är ett runt eller ovalt bord optimalt att använda. Det gör att du får in fler stolar runt bordet utan att det ser klumpigt ut.

Använd speglar och blanka material

Med hjälp av speglar och blanka material kan du göra rummet visuellt större. En hel spegelvägg förstorar känslan avsevärt även i de minsta lägenheterna. Snåla inte med blanka material eftersom de skapar reflektion, vilket ljusar upp och ger ett mer rymligt intryck.