Så gör du ditt kök mysigare

Börjar du tröttna på ditt kök och vill göra en förändring? Här har vi samlat 11 enkla tips för dig som vill ha inspiration till att förnya och fräscha upp ditt kök.

1. Byt knoppar och handtag

Ett enkelt sätt att förnya ditt kök och sätta en personlig prägel är genom att byta ut knoppar och handtag på alla köksluckor. Det är dock viktigt att behålla de gamla knopparna, så du kan byta tillbaka och återställa köksluckorna när du flyttar ut.    

2. Inred med grönska

Växter kan lyfta vilket kök som helst och ibland kan de mest enkla saker, som en vas med färska blommor, vara det som behövs för att öka hemtrevnaden. Eller varför inte skapa en liten örtagård med färska örter i krukor som även kan göra nytta i matlagningen? Har du ont om plats är ett tips att investera i en fönsterhängd ampla.

3. Förnya kaklet med dekor

Ett enkelt och billigt sätt att förnya ett trist ditt kök är att piffa upp kaklet med mönstrad kakeldekor. Tröttnar du eller ångrar du dig kan du lätt byta ut dekoren om du önskar.

4. Visa upp vackra saker

Har du någon vacker bricka, prydnadsföremål eller fruktfat undangömda i ett skåp? Plocka fram och placera istället dessa som ett blickfång i köket. Ett annat sätt är att sätta upp en hylla där du kan visa upp dina finaste glas, burkar, favoritkokböcker eller älsklingsporslin.

5. Se över belysningen

Ett enkelt sätt skapa en hemtrevlig känsla är lampor med dimmer där du kan få till olika stämningslägen. Då kan du själv styra när du behöver starkt ljus och när du vill ha mysbelysning. Att införskaffa några fina lyktor för värmeljus är också något som kan skapa mysigare känsla. Kom bara ihåg att släcka ljusen efter dig!

6. Sätt upp gardiner

Om du vill att ditt kök ska se mer hemtrevligt ut är gardiner något som kan ge en snabb och märkbar förändring. Det finns många sätt man kan tänka kring gardiner, är du ombytlig kan du exempelvis gå efter säsong och högtider. Annars kanske du kan välja utifrån dina favoritfärger.

7. Tänk på färg och form

Färgmatcha detaljer som stolsdynor eller gardiner med en snygg duk, fina bordstabletter eller snygga kökshanddukar. Har du en tight budget är ett tips att leta efter fina i saker på loppis.

8. Förnya dina köksstolar

Lite färg på stolarna kan göra stor skillnad. Har du inte stoppade sittmöbler i köket kanske du kan hänga över fårskinn, filtar eller lägga kuddar på stolarna.

9. Investera i en matta

En vacker matta kan också skapa en ombonad känsla i köket.

10. Rensa bort högarna

Städa upp på köksbänkarna, bort med pappershögar, gamla tidningar och kvitton. Samla de istället i en pärm eller låda där de inte syns. Eller investera i en snygg anslagstavla för alla viktiga papper där du även får plats med fina vykort och annat du vill spara och visa upp.

11. Frigör utrymme och rensa

Sist men ack så viktig del är att se över alla köksprylar. Kom ihåg att regelbundet rensa bort saker som du inte använder och ifrågasätt vad som verkligen behöver förvaras i köket. Dubbletter och sådant som du inte använder kan någon annan ha mer nytta av samtidigt som det ger dig mer plats i köket.