Kallt i lägenheten?

Under uppvärmningssäsongen ska det vara minst 20 grader i våra lägenheter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet. Upplever du att det är kallt i din lägenhet finns det vissa saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.

5 tips på hur du själv kan påverka värmen

  • Täck inte för element med gardiner eller möbler. Det förhindrar att värmen sprids i lägenheten och det finns en risk att elementen slås av innan rummet har blivit varmt.
  • Vill du vädra så gör det endast en kort stund. Annars finns det risk att temperaturen sänks.
  • Om du har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten är det viktigt att rengöra dessa med jämna mellanrum. De får inte heller täppas till. Genom ventilerna kommer det in frisk luft som ger ett bra inomhusklimat och som sprider värmen i lägenheten.
  • Har du installerat persienner eller rullgardiner i dina fönster, så fäll ner dessa nattetid. De isolerar och gör att värmen behålls i rummet.
  • Använd köksfläkten när du lagar mat, men tänk på att inte låta den stå på i onödan. Den drar nämligen värme ut ur lägenheten som ersätts med kall luft.

När sätts värmen på?

Många tror att värmen sätts på ett visst datum, men elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att gå i gång när temperaturen ligger stabilt under 17 grader. Det är därför det kan vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten när det är kalla nätter och varmare dagar. Det tar ett tag innan systemet hittar rätt balans, så det gäller att ha lite tålamod.

Varför är elementen kalla ibland?

Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av och svalnar efter ett tag. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.

Varför är elementet svalt nedtill?

I våra lägenheter har vi element som är fyllda med vatten som cirkulerar. Det fungerar som så att det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att sedan värmas upp igen. Det är alltså därför ett element är varmare upptill och svalare nedtill.

Skulle det vara så att det är tvärt om, att elementet är varmare nedtill och kallare upptill, kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en serviceanmälan på Mina sidor så hjälper vi dig. Lufta inte elementet själv eftersom det finns risk för att du tömmer värmesystemet på vatten.  

Vad gäller med ventilationsluckor?

Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det. Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Om du stänger ventilerna så hindras luft från att komma in och risken för mögel ökar. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Har du rätt temperatur inomhus?

Har du följt våra tips ovan men tycker fortfarande att det är för kallt i lägenheten rekommenderar vi att du kontrollerar temperaturen. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader gör du en serviceanmälan på Mina sidor