Enkla tips för en säker jul

Jul innebär för många tända ljus, julmat i mängder och mys. Men det är också den tid på året som antalet bränder i hemmen ökar. Följ våra enkla tips för att fira en brandsäker jul. 

LjusKom ihåg att släcka ljusen

En bra och enkel regel är att den som tänder levande ljus ska också släcka dem. En vanlig orsak till bränder under vinterhalvåret är att somna ifrån ljusen, så kom ihåg att alltid släcka dem innan du går och lägger dig. Ett tips är att använda en påminnelse på mobilen eller sätta en dekal vid ytterdörren som påminner dig att släcka ljusen.

Undvik brandfarliga ljusstakar och dekorationer

Tänk på att bara använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, exempelvis smide, keramik eller liknande. Tänk också på att alltid placera levande ljus på stadigt underlag och undvik brandfarliga dekorationer som till exempel mossa.

Kontrollera brandvarnaren

Kom ihåg att trycka på testknappen på brandvarnaren med jämna mellanrum för att se att den fungerar och inte har slut på batteri. Se hur du testar din brandvarnare och hur du byter batterier.

Ha släckutrustningen redo

Om ett levande ljus kommer för nära en gardin som fattar eld så hinner du inte springa ut till förrådet för att hämta brandfilten eller brandsläckaren. Ha utrustningen nära till hands.

Håll trapphus och källargångar fria

Tänk på att inte ställa några prylar i trapphuset eller i källargångarna. Detta på grund av brandsäkerhetsskäl. Det gäller till exempel sopor, tidningar, kartonger, cyklar, krukor och barnvagnar.


Fler smarta råd och tips hittar du på Brandskyddsföreningens hemsida