Ta hand om lägenheten

Här är några handfasta tips på hur du sköter och underhåller din lägenhet på bästa sätt.

Golv och väggar

Var varsam med dina golv och dammsug i första hand. Torka golven med en lätt fuktad trasa emellanåt, men använd inga starka rengöringsmedel.

Rengöring av golv

Tapeter med en yta av plast rengör du genom att torka dem försiktigt med en fuktig trasa. Övriga tapettyper bör du enbart dammtorka.

Rengöring väggar

Kök

Torka bort fettfläckar från spishällen och ugnen så fort som möjligt så att inte fettet bränns fast. Kom ihåg att städa bakom spisen.

Rengöring av spis

Rengör avloppet då och då för att minska stopprisken. Det är också viktigt att du inte spolar ner något som kan orsaka stopp.

Rensning av avlopp

Badrummet

För att undvika vattenskador bör du tänka på att rengöra golvbrunnen regelbundet och torka av golvet efter dusch samt vid rengöring. Det är inte tillåtet att göra hål i väggarna. Spola endast ner toalettpapper i toaletten. Tidningspapper, blöjor, bomullspinnar, tamponger, bindor och annat orsakar stopp i avloppet och medför stora kostnader. Du som hyresgäst kan bli ekonomiskt ansvarig för eventuella reparationer.

Rengöring av golvbrunn

Fläktar och ventiler

Brandrisken ökar om det är fett i filter eller spiskåpa. Därför är det viktigt att de rengörs regelbundet, helst ett par gånger i månaden. I badrummet räcker det om frånluftventilen rengörs några gånger per år. För bästa ventilation i lägenheten, ha fönsterventilerna något öppna. Om du upplever att ventilationen inte fungerar i din lägenhet, trots att du öppnat ventiler samt rengjort dem, kan du göra en serviceanmälan.

Fläkt