Tips för en svalare lägenhet

När sommarvärmen slår till kan det leda till att det blir väldigt varmt inomhus. Här kommer några tips på hur du med enkla medel kan hålla din lägenhet lite svalare.

Tjej sitter vid fönstretFå in sval luft

För att få in svalare luft är det effektivt att öppna fönstren under nätterna när uteluften är svalare än inneluften. Håll fönstren stängda under dagen när uteluften är varmare än luften inne.

Få luften i rörelse

Om möjligt, ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum när temperaturen ute är lägre än inne.

Placera fläkten rätt

En bordsfläkt kan hjälpa till att göra inomhusklimatet mer behagligt. Eftersom varm luft stiger kan ett tips vara att placera fläkten lågt i rummet så att den svalare luften sprids i rummet.

Stäng ute solvärmen

Dra för persienner och gardiner när solen står som högst. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Tänk på att ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.

Stäng av apparater som utstrålar värme

Flera av hemmets apparater utstrålar extra värme, till exempel datorer, bildskärmar och ljudanläggningar. Stäng därför av alla standby-lägen för att minska värmen. Ett annat tips är att stänga av diskmaskinen innan torkprogrammet och istället låta värmen i rummet torka disken.